Social Media
1215
post-template-default,single,single-post,postid-1215,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,qode-news-2.0.2,qode-quick-links-2.0,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-25.3,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Social Media

Insta, Tik-tok, Snapchat, welke social media gebruik jij? Natuurlijk is het superleuk om foto’s of filmpjes te plaatsen van jouw leven en de reacties daarop te zien. Vooral als je veel ‘likes’ en positieve reacties krijgt. En het is mooi om te zien waar je vrienden of influencers mee bezig zijn. Je wil niks missen en daar zit ook een beetje het gevaar. Social media kunnen best verslavend zijn. En gesprekken in app-groepjes gaan maar door. Er is zo een uur voorbij en in die tijd heb je niets aan school gedaan. Of je gaat te laat slapen en bent de volgende dag niet fit. Het is dan ook verstandig om je telefoon weg te leggen als je aan je huiswerk gaat. Laat je telefoon ’s nachts in de keuken liggen. Of maak goede afspraken met jezelf, bijvoorbeeld dat je een uur voordat je gaat slapen niet meer op je telefoon zit.

 

Social media kunnen leuk zijn, maar er gebeuren ook nare dingen. Het is gemakkelijk om een gemene opmerking te maken bij een foto of om iemand hard te pesten. Je kan ook gevraagd worden om een foto of filmpje van jezelf te sturen, soms zonder kleren aan. Doe dat nooit. Niet naar vreemden, maar ook niet naar vrienden. Je weet nooit wat er met die foto gedaan wordt. Je kan er – ook jaren later – mee worden gepest of het kan tegen je gebruikt worden. Dan moet je bijvoorbeeld je zakgeld geven, anders sturen ze die foto naar je ouders. Of jouw (naakt)foto gaat de hele school door in groepsapps. Een goede tip? Denk voor het sturen of plaatsen van een foto even of je die foto aan je oma of opa zou laten zien. Ja? Dan kan ‘ie er prima op.